sunnuntai 27. syyskuuta 2015

SÄDEHOIDON JA SOLUNSALPAAJAHOIDON HAITTAVAIKUTUKSET
  1. Millaisia haittavaikutuksia liittyy sädehoitoon?
  2. Millä hoitotyön keinoilla voit ennaltaehkäistä ja hoitaa sädehoitoon liittyviä haittavaikutuksia?
  3. Millaisia haittavaikutuksia liittyy solunsalpaajahoitoon?
  4. Millä hoitotyön keinoilla voit ennaltaehkäistä ja hoitaa solunsalpaajahoitoon liittyviä haittavaikutuksia?
  5. Milloin voidaan käyttää hormonihoitoa syövän hoidossa?
  6. Millaisia haittavaikutuksia liittyy hormonihoitoihin?
  7. Miten voit hoitaa hormonihoitoon liittyviä haittavaikutuksia?
  8. Mitä tarkoittaa biologinen hoito ja milloin niitä voidaan käyttää?
  9. Millaisia haittavaikutuksia niihin liittyy?




1. Sädehoidon haittavaikutukset tulevat usein sädehoitoa vaativan kasvaimen seudulle, sädehoito yksinkertaistettuna tappaa kasvainsoluja, mutta se myös vaikuttaa terveen kudoksenkin jakautuviin soluihin. Ihovauriot nykyisillä laitteilla aika vähäisiä (punoitusta ja ihon kuivumista ja harvoin ihorikko). Kasvaimen lähellä olevat limakalvot voivat vaurioitua, jolloin ruoansulatuselimistön ja virtsarakon seinämiin voi tulla haavaumia ja tulehdusta -> oireiden mukainen hoito. Jos hoidettava alue on laaja -> väsymystä.

2. Hyvä hygienia, pidä iho puhtaana äläkä anna sen kuivua -> säännöllinen rasvaus. Hyvä suuhygienia -> hampaiden pesu ja säännöllinen tarkistuttaminen.

3. Solunsalpaajissa usein paljon haittavaikutuksia, koska niitä pitää käyttää suurin mahdollinen määrä suurimman mahdollisen hyödyn saavuttamiseksi, toisin sanoen niin paljon kuin ihmisen elimistö vain kestää. Eri solunsalpaajat -> hiukan vaihtelevat haittavaikutukset. Lähes kaikkista tulee pahoinvointi, kuvotus ja oksentelu. Toinen on limakalvovauriot -> suun ja nieluntulehdukset ja ripuli. Veren valkosolujen tuotanto heikkenee, koska niiden syntypaikka luuytimen solutuotanto heikkenee -> alttiimpi bakteereille ja viruksille. Ihokarvojen lähtö, koska karvatupen solut vaurioituvat. Eräät solunsalpaajat aiheuttavat hermojen toiminnan häiriöitä -> tunnottomuutta raajoissa ja kylmänarkuutta. Saattavat aikaistaa esim. vaihdevuosia!

4. Pahoinvointilääkitys!!! Hyvä suuhygienia ja suolistoa rauhoittava ruokavalio. Peruukki sairaalasta tai siitoomus sen hankkimiseen (parantaa itsetuntoa). Käsien suojaaminen ja hyvä käsi- ja jalkahygienia. 

5. Hormonihoitoja voidaan käyttää kun syöpä on ns. hormoniriippuvainen syöpä. Sillä tarkoitetaan että kasvain on hormonisäätelyn alaisessa kudoksessa, kuten eturauhanen, rinta ja kilpirauhanen.

6. Hormonihoitojen haittavaikutukset ovat paljon pienemmät kuin sytostaattihoitojen. Esim. rintasyövän hormonihoidon haittavaikutukset ovat vaihdevuosien kaltaiset oireet (kuumia aaltoja jne.). Miesten eturauhassyövän hoidossa käytettävä hormonihoito voi myöskin aiheuttaa ns. vaihdevuosi oireita, rintojen kasvamista, niiden aristamista. Myös erektiohäiriöitä ja sukupuolihaluttomuutta.

7. Miesten oireita voidaan hoitaa esimerkiksi lääkkeillä kuten Viagra, joka parantaa libidoa. 

8. Syövän biologiset lääkehoidot, joita usein kutsutaan myös täsmälääkkeiksi, ovat joko keimiallisia aineita tai muokattuja vasta-aineita, jotka vaikuttavat yhteen tai useampaan tunnettuun kohdemolekyyliin kasvaimessa. Sitä voidaan käyttää silloin kun syöpäsolut eroavat selvästi terveistä soluista (? :D en löytäny mittää hyvvää selitystä)

9. Koska biologisten lääkkeiden vaikutus kohdistuu melkein kokonaan syöpäkasvaimen soluihin myös haittavaikutukset ovat usein hyvin pienet, ellei hoitoa saavalla ihmisellä ole mitään yliherkkyyksiä. Haittavaikutukset ovat usein paikallisia. Ripuli, kasvojen ihottuma, ripuli ja verenpaineen nousu.


Niki Ahokas 15SahuA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti